Pressmeddelande -
Mer baljväxter och fler smaker för en bra start i livet
Nu lanserar Semper ett helt nytt utbud av eko måltider med nordiska smaker och protein från baljväxter. Helt i linje med de senaste forskningsresultaten från OTIS studien*.
Många föräldrar har utmaningar med att få sina barn att tycka om baljväxter och grönsaker. Det vill Semper hjälpa till att ändra på, eftersom kosten tidigt i livet även har betydelse för hälsan i vuxen ålder. Genom att skapa en ny serie av barnmatsrätter med tydlig smak av olika grönsaker som alla innehåller baljväxter, kan små barn lära sig att tycka om dessa smaker.
- Det är viktigt att introducera små barn för många olika smaker när de är som mest mottagliga för det. Mellan 6–8 månader är de som mest nyfikna och öppna för nya smaker. Vid 10–12 mån börjar smakfönstret att stängas, då ökar barnets misstänksamhet mot nya okända smaker - food neophobia - men också mot nya konsistenser som ännu inte presenterats. Många föräldrar kanske känner igen att barnet inte är lika nyfiket på att smaka på okända smaker i den åldern, säger Catharina Tennefors, forskning och utvecklings direktör på Semper.
De nya maträtterna från Semper innehåller rikligt med grönsaker och en del av proteinet i maträtterna kommer från baljväxter såsom ärtor, bönor och linser. Måltiderna innehåller också kött, fisk eller kyckling och har fina näringsvärden som övriga måltider från Semper. Genom att lära sig att tycka om smaken av baljväxter och grönsaker från en tidig ålder sätts grunden för hälsosamma matvanor senare i livet.
- Måltiderna innehåller många nordiska smaker såsom palsternacka, rotselleri och persilja, vilka framträder tydligt i smakprofilen. Det är ett steg i att lära barn uppskatta våra nordiska grödor och göra det lättare för föräldrar att fortsätta servera dem under barnets uppväxt, säger Sofia Lindskog, Innovation manager på Semper.
Studier pågår världen över, inom området barnmat och nutrition i syfte att förbättra och förstå hur näringssammansättningar kan förändras och hälsan påverkas till det bättre. En del av de förändringar som står för en mer hållbar kost, är att vi generellt bör öka intaget av baljväxter – olika ärtor och bönor – och grönsaker
I samarbete med Umeå universitet har Semper varit med och utformat en studie med syfte att se om det är möjligt att få barn att äta mer grönsaker och frukt genom att tidigt introducera dem för bittra och sura smaker. Resultatet är att de barn som tidigt introducerades för dessa smaker, åt mer grönsaker och frukt när de blev äldre.
- Det är ytterst glädjande att vi fått så mycket intressanta resultat från den forskningsstudie som pågår vid Umeå universitet. I studien som vi kallar OTIS, deltog 250 barn från 4–6 månaders ålder upp till 1 ½ år. Resultaten visar att barnen som åt den nya kosten ökade intaget av grönsaker och frukt signifikant och hade en fullgod tillväxt och utveckling med ca 30 % mindre protein i maten. Detta är mycket värdefull kunskap i en tid då vi alla behöver bidra till en mer hållbar livsstil, säger Catharina Tennefors, Forskning och utvecklings direktör på Semper.
För att underlätta för föräldrar att ta till sig och möjliggöra forskningsresultaten, har Semper även utvecklat en praktisk metod kallad STEP-metoden. STEP-metoden ger pedagogisk vägledning i hur man systematisk kan introducera grönsaker och vegetabiliska produkter under en 24-dagarsperiod. STEP-metoden finns tillgänglig som en app och ger föräldrar pedagogisk vägledning i hur man steg för steg kan introducera grönsaker, frukt och bär, under en 24-dagarsperiod.
Appen är gratis att använda och kan laddas ner här;
https://apps.apple.com/se/app/semper-step/id1556005270
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.iboomobile.yummy
De nya måltiderna kommer i följande smaker:
Morot, biff, bönor & persilja (från 6 mån)
Mathavre, lax, ärtor & dill (från 6 mån)
Sötpotatis, kyckling, linser & tomat (från 8 mån)
Sötpotatis, biff, linser & persilja (från 1 år)
Mathavre, lax, ärtor & dill (från 1 år)
Om Otis*:
OTIS-studien påbörjades 2015 och leds av Torbjörn Lind, universitetslektor, överläkare vid Institutionen för klinisk vetenskap, pediatrik på Umeå Universitet. Till studien rekryterades 250 friska spädbarn från Umeå och dess omnejd. I slutet av januari 2021 publicerades en ny artikel med 12 och 18 månaders resultat i den vetenskapliga tidskriften Foods. Forskningen genomfördes med stöd av Oskar Stiftelsen, Region Västerbotten och Semper AB.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anne Lindfeldt, Nordic Corporate Communication Manager Semper,
tel: 070-276 10 35,
e-post: anne.lindfeldt@semper.se
Sofia Lindskog, Innovation Manager Semper,
tel: 076-723 15 74
e-post: sofia.lindskog@semper.se
Ämnen
Kategorier
Sempers välkända varumärke borgar för samma höga kvalitet som det gjort sedan starten 1939. Idag är Semper ledande aktör i Norden inom barnmat, glutenfritt och modersmjölksersättning. Huvudkontoret ligger i Sundbyberg och produktionsanläggningar finns i Götene och Falun. Semper har cirka 240 medarbetare i Sverige, Finland, Norge och Danmark och omsätter cirka 1,5 miljarder SEK. Företaget ingår i den internationella livsmedelskoncernen HERO Group, som har drygt 4 000 medarbetare i 19 länder. Läs mer på www.semper.se